راهنما خرید بهتر

لباس روحانیت،تاریخچه تغییر و نحوه استفاده آن

لباس روحانیت يک نماد است و تمام فایده‌هایی كه از نمادها به دست مى‌آيد از اين لباس هم انتظار مى‌رود.در این مطلب ابتدا به پیشینه این لباس میپردازیم سپس تمام اجزا لباس روحانیت را مورد بررسی قرار خواهیم داد و نحوه استفاده هر جز  را برای شما بیان می‎کنیم.

تاریخچه لباس روحانیت

لباس روحانیت تاریخچه ای دور و دراز و پر تنش دارد که شاید برایتان جالب باشید اگر بدانید که تا حدود دویست سال پیش پوشش عموم افراد جامعه عمامه، عبا و قبا بوده است که رفته رفته با نفوذ سبک پوشاک غربی بر پوشش ایرانیان آن نوع لباس ها فراموش شد و فقط مختص روحانیون و طلاب شد.

در طول دوران حکومت شاهان قاجار بر ایران، یکی از امور بسیار حیاتی در نزد مردم، نوع پوشش و متعلقات آن بوده است که بسیار متفاوت بوده، به نحوی که کلاه، شال، کمربند، جبه، قبا، عبا و عمامه و پوستین از جمله عناصر پوشاکی مردان دوره قاجار محسوب می‎شود.

قبا

بطور مثال قبای مورد استفاده در آن دوران رنگ یکدستی داشت و از جنس قدک مخصوص داخلی یا ابریشم یزد و کاشان موسوم به تافته تولید می‎شد. اندازه قبا نیز تا روی زانو می‎رسید و بسیار گشاد بود.

عبا

همانطور که می‎دانید عبا پوششی است از پشم یا نخ که جلوی آن باز است که معمولا روی لباس می‎پوشند.در دوران قاجار بعضی عباها حاشیه طلایی داشت که مخصوص درباری ها بود و یا خلعتی بزرگان و شاهان به تازه دامادها بود همچنین بهترین عباها در کربلا وکاشان و کرمان بافته می‎شد.

عمامه

عمامه نیز سربند پارچه ای معمولا سفید بود و به طول چند متر که روحانیون به سر میگذاشتند. علاوه بر آن در زمان قاجار سادات غیر روحانی نیزعمامه های سبز یا سیاه را مورد استفاده قرار می دادند. تاجران و بزرگان بازار هم عمامه ای نازک و کوچکتر از جنس چلوار سفید دور دوزی شده با نخی که معمولان زرد رنگ بود،دور سر می بستند.

فلسفه لباس روحانیت

گفته می‎شود لباس روحانیت شیعه که امروز طلاب از آن استفاده میکنند برگرفته از لباس پیامبر اسلام (صل الله علیه وآله) می‌باشد. روایت متعددی که نحوه پوشش پیامبر را بیان میکند می‎گویند:« پیامبر مکرم اسلام همیشه لباس‌های بلند بر تن می‌كردند و به‌خاطر تمیزی و نظافت؛ به پوشيدن لباس سفيد توصيه می‌نمودند و معمولا بر روی لباس خود عبایی تمیز و شکیل می‌انداختند و دائماً عمامه‌هایی بر سر مبارک می‌گذاشتند که یکی از آن عمامه‌ها «سحاب» نام داشت که در روز عید غدیر آن را به امیرالمومنین علی علیه السلام هدیه کرد.

لباس مسلمانان صدر اسلام عبارت از؛ عبا، پيراهن بلند و عمامه كه مدتها بعد با گسترش اسلام به کشورهای مختلف، مردم آن سرزمين‌ها هم لباس مسلمانان را به تن می‎كردند.

مردم ایران سالیان سال تنها از عبا و عمامه و پیراهن های بلند استفاده می‎کردند که در اوایل حکومت افشاریه نظاميان در مقابل سلاح‌های جنگی مجبور شدند لباس‌های خود را تغيير دهند و به تبع آن‌ها پوشش مردم عادي نيز کمی دچار تغییر شد. از اين زمان به بعد بود که مردم در تلاش بودند حرمت لباس روحانیت را بیشتر جدی بگیرند که بین مردم فراموش نشود. از آنجا که مردم این لباس را، لباس پیامبر می دانستند، روحانیون و افرادی که این لباس‎هارا بر تن می کردند پرچمداران تمدن و فرهنگ بزرگ اسلامي برمی شماردند که بايد در گفتار و رفتار و حتّي در شكل ظاهري هم از پيامبر تأسی و تقليد بكنند.

از  فلسفه لباس روحانیت می توان به این نکته اشاره کرد که چون اين لباس نمونه بارزی در شناساندن عالمان علوم دينی دارد، مردم می توانند با ديدن روحانيون شبهات و سوال های شرعی خود را از آنان بپرسند و پاسخ خود را دريافت كنند.

از طرفی دیگر هر گروه ويژه‌ای برای شناخته شدن، «يونيفورم» یا لباس فرم ويژه‌ای دارند، که از قدیم الایام عبا، عمامه، قبا، دشداشه ویا لباده از اجزا اصلی لباس روحانیت شیعه می‎باشد.

در این بین شاید بتوان به این نکته هم اشاره کرد که حضور یک روحانی در مکانی که فعل حرام انجام می‎شود باعث شود افراد به حرمت لباس روحانیت دست از گناه بکشد و پشیمان بشود.

نحوه استفاده از لباس روحانیت

عبا، عمامه، عرق چین و نعلین معمولا اجزا ثابت تشکیل دهنده لباس روحانیت می‎باشند که هر کدام فقط در جنس پارچه باهم تفاوت دارند اما طلاب در پوشیدن پیراهن زیر عبا سه گزینه مختلف دارند که به طور کامل ویژگی های هر کدوم رو بررسی میکنیم

  1.  استفاده از قبا: برخی از روحانیون از ترکیب قبا و عبا و پیراهن استفاده میکنند که بسیار راحت و سبک می‎باشد و برای استفاده روزمره مناسب می باشد همچنین قباهای مختلف موجود در بازار با توجه به جنس پارچه استفاده شده در آنها، بسیار خنک و سبک هستند. عموما روحانیون برای پوشش زیر قبا هم از پیراهن های یقه دیپلمات مشکی یا سفید استفاده می‎کنند که زیبایی خاصی را به پوشش شما می‎دهد.
  2. استفاده از لباده: لَبّادَة نیز نوعی قبا است ولی نوع دوخت اون با قبا کاملا متفاوت است . لباده پوششی است که یقه آن کاملاً بسته است برای استفاده در مکان های رسمی می‎باشد.در حال حاضر لباده یک بالاپوش فانتزی و لوکس به حساب می‌آید که بیشتر مورد استفاده روحانیون خاص، اساتید حوزه و مقامات سیاسی قرار میگیرد. اگر دقت کرده باشید آقای رئیسی رئیس جمهور کشورمان همواره لباده ای تمیز و شیک بر تن دارد که نشان از رسمی بودن لباده می دهد. پارچه لباده معمولا کمی سنگین تر از پارچه قبا می‌باشد و همچنین قیمت بالاتری نسبت به قبا دارد.
  3. استفاده از دشداشه: بدون شک مناسب ترین گزینه برای روحانیون ساکن در مناطق گرمسیر در تابستان دشداشه است.  همانطور که می‎دانید دشداشه پیراهن بلندی است که تا مچ پا ادامه دارد و دشداشه مخصوص روحانیون، با دوخت ساده و با یقه ای که به یقه آخوندی مشهور است تولید می‎شود.امروزه دشداشه پر طرفدارترین لباس در بین مردم عرب زبان در عراق و عربستان امارات  و.. می باشد. خنکی این لباس باعث شده به مهم ترین لباس مناطق گرمسیر ایران تبدیل شود.

قیمت لباس روحانیت برای هر کدام از سه مورد بالا متفاوت است. گرچه اجزای دیگری چون عبا و عمامه هم قیمت ها و جنس های متفاوتی دارد اما لباده و قبا و دشداشه هر کدام سهم بیشتری در تعیین قیمت یک دست لباس روحانیت دارند.

معمولا لباده قیمت بالاتری نسبت به قبا و دشداشه دارد آن هم به علت استفاده از پارچه های درجه یک در تولید آن است. قبا قیمت مناسب تری نسبت به لباده دارد و طلبه ها عموما قدرت خرید یک قبا را دارند. در بین 3 تن پوشی که در مورد آنها توضیحی اجمالی دادیم دشداشه به نسبت ارزان ترین قیمت را دارد که در فصل های گرم سال مورد استقبال روحانیون عزیر قرار میگیرد.

فروشگاه اینترنتی فرخنده کالا در تلاش است با ایجاد آگاهی ذهنی کامل برای مشتری بهترین خدمات و باکیفیت ترین اجانس قبا، لباده،دشداشه و دیگر اجزای لباس طلاب را با کمترین قیمت بازار در اختیار روحانیون عزیز قرار دهد.

در پایان امیدواریم این مقاله شما رو در یک خرید خوب و بصرفه کمک کنه.

بازگشت به لیست

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *